Toiletbezoek mag geen zware gang zijn. Blijf niet rondlopen wanneer u problemen heeft om u ontlasting kwijt te raken, daar is iets tegen te doen.
Obstipatie (verstopping)
Bij obstipatie heeft u problemen bij het poepen. We spreken over obstipatie wanneer iemand minder dan 3 keer per week ontlasting heeft of wanneer iemand wel regelmatig ontlasting heeft maar vaak hard moet persen om de ontlasting te lozen.
Dit kan het gevolg zijn van een te gespannen bekkenbodem of een bekkenbodem die niet op de juiste manier functioneert. De bekkenbodem kan daardoor niet goed ontspannen en daarom kunnen plassen en het poepen een probleem worden.
De bekkenfysiotherapeut is de aangewezen persoon om u inzicht te geven of dit wellicht de oorzaak kan zijn voor u obstipatie of het moeten persen tijdens het poepen. We zoeken samen naar de oorzaak van de obstipatie en de bekkenfysiotherapeut legt aan de hand van plaatmateriaal uit hoe dit is ontstaan.
U leert uw bekkenbodem weer goed te gebruiken. De bekkenfysiotherapeute kan hierbij gebruik maken van myofeedback, elektrostimulatie en de rectale ballon. Daarnaast besteden we ook aandacht aan bijvoorbeeld speciale adem- en ontspanningsoefeningen en een juist toiletgedrag.
Symptonen
Welke symptonen kunnen duiden op obstipatie of moeilijkheden tijdens het poepen:
- Harde ontlasting
- Een vol gevoel in de buik
- Weinig eetlust,
- Krampen en buikpijn
- Lekken van dunne ontlasting
- Spontaan verlies van kleine harde proppen ontlasting
- Pijn in de lage rug
- Pijn aan het stuitje
- Niet goed kunnen zitten/pijn bij het zitten
- Gevoel dat u niet bent uitgepoept/dat er nog iets blijft zitten
- Geen of weinig aandrang voelen
- Het niet kunnen ophouden van windjes
Wanneer u 1 of meerdere van bovenstaande verschijnselen herkent, kunt u altijd vrijblijvend contact met mij opnemen.