Incontinentie is het ongewild verlies van urine of ontlasting. De meeste mensen hebben last van urineverlies.
Elke drup is er één teveel
De hoeveelheid urineverlies kan bij iedereen verschillen: een druppeltje, een scheutje of zelfs een hele plas. Het kan zelfs per dag enorm verschillen. Het komt op alle leeftijden voor, hoewel meer ouderen er last van hebben. Ongeveer 40% van de vrouwen en 10% van de mannen in Nederland krijgt te maken met urineverlies.
Vaak begint het met een ‘klein ongemak’: u verliest zomaar een paar druppels. Gewoon als u lacht, bukt, iets optilt, tijdens het hoesten, bij onverwachte bewegingen of terwijl u aan het sporten (springen, hardlopen)bent. Deze vorm van urineverlies heet Stress-incontinentie.
De impact van urineverlies op de kwaliteit van leven is enorm. Veel mensen voelen zich onzeker, gaan minder vaak de deur uit of stoppen met sporten. Dat is begrijpelijk, maar eigenlijk niet nodig. Het is vaak heel goed te behandelen. Wij raden u aan om uw urineverlies altijd met uw huisarts of (bekken-) fysiotherapeut te bespreken. Na behandeling kunnen uw klachten afnemen of zelfs verdwijnen.
De oorzaak van stress-incontinentie
Vaak zijn er meerdere oorzaken voor het urineverlies. Soms ontstaat het zonder duidelijke reden. Een zwangerschap en een bevalling kunnen van invloed zijn op het ontstaan van urineverlies. Maar ook veel en zwaar hoesten of de overgang kunnen invloed hebben, net als operaties aan buik,bekken of prostaat. Soms hangt het urineverlies samen met medicijngebruik, gynaecologische aandoeningen of psychische factoren, spanningen of zware mentale belasting.
Dit kan tot gevolg hebben dat de bekkenbodemspieren niet meer optimaal functioneren. Het is een fabel, dat wanneer er sprake is van urineverlies, dit altijd wordt veroorzaakt door een te slappe bekkenbodem. Het kan ook zo zijn dat de coördinatie van de bekkenbodemspier niet meer optimaal is. Maar ook een overwerkte bekkenbodemspier kan urineverlies tot gevolg hebben. De bekkenbodemspieren kunnen de blaashals niet meer goed afsluiten, of doen dit op het verkeerde moment. De bekkenbodemspieren werken samen met de buikspieren, het middenrif en de rug. Ze reageren dus ook op uw houding, uw ademhaling en uw algemene conditie.
Wat kan de bekkenfysiotherapeut voor u doen.
Samen met u zal de bekkenfysiotherapeut opzoek gaan naar de mogelijke oorzaken van uw urineverlies. Daarom brengt zij de gehele geschiedenis van uw bekkenbodem in kaart. U krijgt daarna adviezen over u drink en eetpatroon, uw ademhaling, toiletgedrag en houding en beweging. U leert uw bekkenbodemspieren weer op de goede manier in te zetten. Zo lukt het veel mensen om met betrekkelijk eenvoudige adviezen en oefeningen, hun urineverlies aanzienlijk te verminderen of zelfs te verhelpen. Helaas lukt dat bij sommigen niet. Dan bespreken we dit met uw huisarts en wordt u mogelijk doorverwezen naar de uroloog of gynaecoloog om andere opties te bekijken. Mocht een operatie nodig zijn, dan heeft u een uitstekende uitgangspositie. Want hoe beter uw conditie en de functie van uw bekkenbodemspieren, hoe beter u herstelt.
Ook bij de andere vormen van urineverlies: urge-incontinentie of een gemengde vorm van incontinentie kan een bekkenfysiotherapeut wellicht iets voor u betekenen.